Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spansk tortilla

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

Det här är en pärla i det spanska köket, och passar lika bra som mellis i skidbacken som till en kall öl på sommarverandan eller på studentbuffén.
Det här receptet är lättversionen, och ger mellanmål för ca 4 personer. Man behöver en liten stekpanna, ca 23 cm.
Det tar lite tid att göra en tortilla, men det är det värt, varenda minut! Vill du få fler tips och tricks på hur du ska göra din tortilla, eller se det riktiga fettiga originalet, kolla in min blogg!

Ingredienser

4 portioner
  • 5 st ägg, medelstora
  • 6 st 
6 potatisar, normalstora
  • 1 st gul lök
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt

Så här gör du

  1. Skala och dela potatisarna på längden och skär den sedan i högst 0,5 cm tjocka skivor.
  2. Skala och dela löken i två halvor. Dela varje halva igen och skär i strimlor.
  3. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, det tar 5-10 minuter beroende på potatis.
  4. Under tiden potatisen kokar ska löken stekas på svag värme i oljan. Eller rättare sagt, den ska nästan koka i oljan. Den ska bli mjuk, men inte ta färg. Använd en liten stekpanna, ca 23 cm.
  5. Vispa upp äggen i en skål.
  6. När potatisen är klar, häll av den och lägg ner i äggsmeten. Rör om ordentligt. Är potatisbitarna stora eller lite hårda kan man mosa lätt med en gaffel.
  7. När löken är klar: ta upp den med en hålslev och lägg i äggsmeten. Salta, och rör ordentligt.
  8. Häll av den mesta av oljan ur stekpannan och häll i äggsmeten.
  9. Stek tortillan på svag till medelvärme tills den börjar stelna i kanterna. Låt det ta tid, men håll koll på doften så det inte bränns i botten, då är det för hög värme.
  10. Medan äggsmeten fortfarande är rinnig är det dags att vända på tortillan. Lägg en tallrik på stekpannan och vänd det hela upp och ner.
  11. Låt tortillan glida ner i stekpannan igen, och "bädda" runt kanterna med en träslev.
  12. Fortsätt steka på svag värme tills den är klar. Det känner man på lukten, det doftar stekt ägg, men inte bränt. Det kan ta upp till tio minuter!
  13. Vänd upp din gyllenbruna tortilla på ett fat och låt den vila minst 30 minuter. Tortilla ska inte ätas varm utan är bäst i rumstemperatur.
Du kanske även gillar