Logga in här

Spaghetti Quornognése

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 600 g Quornfärs
  • 3 st Lök, gul, medelstora
  • 4 st Morötter, medelstora
  • 300 g Rotselleri
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 2 msk Tomatpuré
  • 3 dl Rött vin, gärna med lite sötma i
  • 2 burk Krossade tomater
  • 1 msk Oregano, torkad
  • 1 msk Basilika, torkad
  • 2 tsk Sju kryddor
  • Salt
  • Peppar
  • Parmesanost till servering
  • 1 kg Spaghetti
  • Smör eller olja

Så här gör du

  1. Förbered allt genom att skala och hacka löken, skala och riv morötterna på den grova sidan på rivjärnet, finhacka vitlöken, skär rotsellerin i pyttesmå tärningar eller riv även denna på grova sidan på rivjärnet.
  2. Fräs lök, vitlök, selleri och morötter i lite olja eller smör (jag tycker personligen att det blir en rundare smak av smör).
  3. När löken blivit genomskinlig, så tillsätter du quornfärsen. Quorn har en förmåga att kunna bränna fast, så därför vill jag alltid fräsa lite annat i grytan innan jag tillsätter quornet.
  4. Sätt i tomatpurén. Tomatpuré brukar jag ha i när jag fräser, så försvinner den konserverade smaken (samma gäller om man har i ketchup).
  5. Lägg i kryddor och låt de fräsa med en stund. Salt och peppar sätter du i efter eget tycke och smak. Jag brukar även ha i en gnutta cayennepeppar eftersom jag älskar het mat. Ta bara lite salt - du kan salta mer sedan när såsen är redo för avsmakning. Då får du en mer rättvis "sälta-bild".
  6. Tillsätt de krossade tomaterna och rödvinet. Låt nu grytan stå och puttra till sig. Det brukar bli lagom att sätta på spaghettivattnet nu, så är grytan klar sedan när spaghettin är avsmakad.
  7. Koka spaghettin efter instruktionerna på paketet. Jag brukar ta av spaghettin lite innan, för jag gillar när pasta är lite al dente.
  8. Häll av pastan och tillsätt smör eller olja, oregano eller persillado, salt och grovmalen svartpeppar. Rör runt. Jag brukar säga att pasta ska smaka gott i sig själv. Annars tar pastan för mycket utav smakerna från såsen. Så smaksätt spaghettin - då får du mer ut av din matupplevelse!
  9. Nu är det dags att smaka av Quornognésen. Tillsätt salt och peppar efter ditt eget tycke och smak.
  10. Serveras med lite riven / hyvlad parmesan.
  11. Alternativ:
  12. I. Bryn 3 st klyftade lökar och 600 gr quornfärs tills löken blivit genomskinlig. II. Krydda med 2 msk italienska örtkryddor. 2 tsk vitlökspulver och 2 tsk "sju kryddor" III. Tillsätt 2 brk färdig tomatsås för pasta, t.ex. barillas arrabiata eller Ica's egna IV. Låt puttra medans du kokar spaghettin efter paketets instruktioner. V. Servera med riven ost och ketchup