Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Spaghetti carbonara – krämigt och gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 734 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner
 • 250 g spaghetti
 • 1 pkt bacon (140 g)
 • 2 ägg
 • 4 msk grädde
 • 75 g nyriven parmesanost
 • svartpeppar nymalen från kvarn

Så här gör du

 1. Koka spaghettin al dente i rikligt med saltat vatten.
 2. Strimla bacon och stek det under tiden.
 3. Knäck äggen i en skål. Blanda i grädde och riven parmesanost. Vispa så att blandningen blir pösig.
 4. Låt pastan rinna av i durkslag och lägg tillbaka den i kastrullen. Blanda ner baconstrimlorna. Tillsätt äggblandningen lite i sänder under omrörning. Lägg upp i varma djupa tallrikar. Mal över rikligt med svartpeppar och servera med mer riven parmesan.
8 kommentarer om "Spaghetti carbonara – krämigt och gott recept"
 • hamols95
  hamols95

  Varken, grädde, bacon eller parmesan ingår i en klassisk carbonara…

 • Björn Höglund
  Björn Höglund

  Vad är det för skitrecept??? Grädde har INGENTING i en Carbonara att göra! Bacon funkar om man inte hittar pancetta, och parmesan är att föredra framför pecorino. ”hamols95” svamlar!

 • Björn Höglund
  Björn Höglund

  Man skall dessutom steka bacon/pancetta tillsammans med en vitlöksklyfta, och spara litet av flottet för att blanda i Carbonara, och det är pga att man rör ned lite av pastavattnet i Carbonara som gör att den blir krämig, INTE grädde!

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Björn Höglund

   Hej Björn!

   Det finns många recept som inspirerats av en klassisk carbonara. Tycker du inte om grädde kan du helt enkelt välja bort det. Tänk på att detta är ett läsarrecept så håll gärna en god ton när du kommenterar. Allt gott, Patricia på Mitt kök-redaktionen

 • hamols95
  hamols95

  Oj, här blev det hög svansföring direkt! Men Björn kanske ändå förtjänar en mer ingående utläggning än den jag gav eftersom han tydligen blev så upprörd… Vad jag åsyftade var inte vad Björn, receptförfattaren eller någon annan föredrar, utan endast vad som klassiskt ingår i en carbonara. Således, precis som Björn, om än något högljutt, påpekar har grädde ingenting i en carbonara att göra, men det har varken bacon eller parmesan heller för den delen, även om det kanske inte är ett helgerån av samma proportioner att använda dessa som grädden… Pancetta funkar, men det riktiga valet här är inget annat än guanciale, griskind. Osten då? Jo rätten härstammar från Latium, den region huvudstaden Rom ligger i och här används inte parmesan i speciellt hög utsträckning och när den ändå gör det är det nästan uteslutande till rätter som härstammar från andra regioner, således har man parmesan på en bolognese även i Rom men aldrig på en amatriciana… På romerska och latiala pastarätter används i regel pecorino romano (även om den i dag i stor utsträckning tillverkas på Sardinien). Så även om parmesanen mer tilltalar Björns gom än pecorinon, har den ändå inget i en klassisk carbonara att göra. Och vitlök då? Nej absolut inte! Ett helgerån i linje med grädden (och ja jag vet att Paolo Roberto har det i sin men han påstår inte heller att det skulle röra sig om ett klassiskt recept utan en egen version, han kommer inte heller från Rom). Så vem är det som egentligen svamlar… Slutligen skulle jag vilja instämma i moderatorns uppmaning om att hålla en god ton. Det är inte blodigt allvar det här och jag min mening var verkligen inte att hänga ut receptförfattaren på något vis, eller att ens starta en diskussion. Jag tror säkert att den här anrättningen smakar gott, syftet med mitt ursprungliga inlägg var endast att påpeka att tre av huvudingredienserna traditionellt inte ingår i rätten.

 • AndersChef
  AndersChef

  Mat har mycket med tradition och kultur at göra.
  Du kan ”inspireras” så myclet som du vill, men då tycker jag att du borde skriva det och också vore det bra att byta namn på din rätt.. och inte kalla det för ”Carbonara”.
  Parmesan borde vara Pecorino.
  Det stämmer bra (tur?) med Bacon, ingen pancetta.
  INGEN grädde snälla.
  Sen det finns flera andra små hemligheter/detaljer.. men av respekt av en tradition och kultur jag skulle be dig byta namn till din rätt.

 • giulia
  giulia

  Precis så, recept på så kallade klassiska maträtter är ”ristade i sten” om ni tillåter uttrycket. Alla kan naturligtvis ändra, dra ifrån och lägga till olika ingredienser MEN kalla inte rätten, som exempel, spaghetti alla carbonara. Kanske ” Lisas carbonara” typ. Maträtter är kultur och det ska man handskas med respekt, det borde särskilt redaktionen Som jobbar med recepten ha i nyporna?cin cin a tutti?