Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spaghetti bolognese

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Köttfärssås med pasta på det absolut godaste sättet. Det här är svenskarnas middagsfavorit med ett recept av en äkta italienare.

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g spaghetti
  • 300 g nötfärs
  • 60 g bacon
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 blekselleristjälkar
  • 2 morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 1 burk (450 g) krossade tomater
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 ⁄2 dl färsk basilika
  • 1 ⁄2 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • ev. 1 nypa strösocker
  • riven parmesanost till servering

Så här gör du

  1. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
  2. Strimla bacon.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Skiva blekselleri och morötter.
  5. Värm en stekpanna med olivolja och fräs bacon tillsammans med lök, vitlök, blekselleri och morötter. Häll sedan över alltsammans i en kastrull.
  6. Stek köttfärsen på hög värme i det kvarvarande fettet i samma panna. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
  7. När färsen är ordentligt brynt, rör ner den i kastrullen med grönsakerna och bacon och tillsätt först tomatpuré och sedan vinet.
  8. Låt alltsammans puttra i ett par minuter.
  9. Tillsätt de krossade tomaterna, oregano och hackad basilika.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Koka under lock på svag värme ca 45 minuter.
  12. Späd eventuellt med lite vatten och såsen känns för torr.
  13. Smaka av igen med salt, peppar och eventuellt lite socker.
  14. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
  15. Servera din Spaghetti Bolognese med spaghetti och färskriven parmesan på toppen.