Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spaghetti alla puttanesca

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Min absoluta favoriträtt! Pasta i en het, smörig, tomatig och salt sås, mums!

Spaghetti alla puttanesca översätts bokstavligen till “Den prostituerades spaghetti”. Enligt skrönan tillagades rätten av prostituerade, och det var den starka doften från vitlök, ansjovis, kapris och oliver som lockade in kunderna.

Skröna eller inte, såsen är en rejäl käftsmäll av smak och doft!

Ingredienser

2 portioner
  • 225 g Spaghetti
  • 0.5 dl Olivolja
  • 4 st Vitlöksklyftor (tunnt skivade)
  • 4-6 st Ansjovis filér (finhackade)
  • 60 g Kapris (avrunna & hackade)
  • 60 g Oliver (urkärnade & hackade)
  • 225 g Hela körsvärtomater på burk (lätt mosade)
  • 30 g Pecorino romano ost (riven)
  • Chili flakes (en stor nypa)
  • Hackad persilja (en näve)
  • Salt & peppar

Så här gör du

  1. Koka pastan i saltat vatten, häll av 1 minut innan den är al dente.
  2. Fräs ansjovis, vitlök och chili flakes på medelvärme i hälften av olja, runt 5 min.
  3. Addera kapris och oliver, rör om, häll sedan i tomaterna, rör om och sjud upp såsen, låt sjuda tills pastan kokat färdigt.
  4. Häll av pastan men spara lite av pastavattnet. Lägg över pastan i såsen och rör om ordentligt.
  5. Höj värmen så att såsen nästan kokar, häll i 2-3 msk pastavatten, rör om och skaka pannan i 2-3 minuter tills pastan är färdig (pastan tar längre tid i såsen). Spä ut med mer pastavatten vid behov.
  6. Häll i riven ost, hackad persilja och resten av oljan, rör om. Smaka av med salt och peppar. Servera rykande varm med lite mer riven pecorino och hackad persilja.