Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spagetti med vongole

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g spagetti
  • 1 kg vongole eller hjärtmusslor
  • vatten och salt
  • 2 msk vatten
  • 4 msk vitt vin
  • 4 msk olivolja
  • 2 lätt krossade vitlöksklyftor
  • 8 stjälkar bladpersilja
  • 1 msk smör
  • havssalt och svartpeppar
  • 1 ½ msk hackad bladpersilja + lite extra att garnera med

Så här gör du

  1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. Öppna musslor knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Kasta även trasiga musslor. För att få ur eventuell sand ur musslorna: låt dem ligga i rikligt med kallt, saltat vatten (ungefär 1 matsked salt per liter vatten) i 30 minuter, och häll sedan av vattnet. Upprepa proceduren tills vattnet är klart och fritt från sand.
  2. Lägg alla musslor i en kastrull med 2 matskedar vatten, vin, olja, vitlök, persiljestjälkar, ½ tesked salt och en nypa peppar. Lägg på ett lock och låt musslorna koka upp och sedan sjuda på svag värme i 3–5 minuter. Plocka upp och kasta de musslor som inte har öppnat sig. Sila av spadet och smaka av det med salt. Ställ åt sidan så länge.
  3. Plocka ut musslorna ur sina skal, men spara cirka 5 musslor per portion för att garnera med.
  4. Koka pastan i lättsaltat vatten i 2 minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag, men spara lite för att eventuellt späda pastan. Häll tillbaka pastan i kastrullen och rör i smör och sedan musselspadet. Låt spagettin koka i spadet tills den är »al dente«. Häll av nästan allt spad (utom cirka ½ deciliter), och blanda sedan noga ner de urplockade musslorna och hackad persilja. Smaka av med salt.
  5. Lägg upp pastan på tallrikar och garnera med musslor i skal och persilja. Servera bums!