Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spagetti med tomatsås och grillad aubergine

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 st auberginer
  • 1 st stor gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater av god kvalité
  • 2 msk tomatpuré
  • 250 g mogna körsbärstomater
  • 1 dl fylligt rött vin
  • 3-4 tsk torkad oregano
  • 1 dl riktigt god olivolja
  • kvistar färsk timjan
  • färsk basilika
  • 4 portioner spagetti
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • nyriven parmesanost
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Lägg körsbärstomaterna i en ugnsform, slå på 1/2 dl olivolja, flingsalt, ett par kvistar timjan och basilika. Rör om. Ställ i mitten av ugnen tills de blivit skrynkliga (ju längre de är inne, desto godare blir de).
  2. Skiva auberinerna på längden. Salta varje skiva och låt de vattnas ur och vila på hushållspapper. Medan de vattnas ur kan du börja med tomatsåsen.
  3. Finhacka löken och skiva vitlöken fint. Hetta upp en kastrull med olivolja så att det täcker botten (snåla inte med olivoljan!). Stek lök och vitlök tills de mjuknat. Slå på krossade tomater, tomatpuré, vin, kryddor och ett par kvistar färsk timjan. Låt småputta.
  4. Koka upp spagettin i ett riktigt saltat vatten. Överkoka inte spagettin, den ska vara aldente (tuggmotsånd) När pastan är klar så slår du över 2-3 mks olivolja och rör om.
  5. Grilla auberginskivorna i olivolja tills de blivit mjuka och knapriga (helst i en grillpanna). Salta och peppra efter smak.
  6. Tag ut tomaterna från ugnen. Slå över all vätska från ugnformen i tomatsåsen.
  7. Blanda tomatsås och spagetti. Servera med grillad aubergine och ugnsrostade tomater. Toppa med nyriven parmesanost.
  8. ÄT och NJUT!