Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lemon meringue pie – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 27 st har redan röstat

Ingredienser

1 paj

Botten, (sockerdeg)

  • 125 g smör, mjukt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • torkade gula ärtor

Fyllning

  • 1 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 30 g majsena
  • 2 äggulor
  • 50 g smör

Marängtäcke

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Botten: Blanda ihop alla ingredienser till bottendegen och lägg den i en plastpåse i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut och fodra en pajform som är cirka 22 centimeter i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.
  2. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärter (ärtorna håller pajkanterna på plats så att de inte åker ner), grädda i cirka 15 minuter. Tag ut och låt svalna, ta bort ärterna och folie.
  3. Fyllning: Koka upp citronsaft, socker och 1 deciliter av vattnet. Rör ihop majsena och äggulorna med resterande vatten (1 deciliter). Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt.
  4. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna. Häll krämen i en bunke och tillsätt lite i taget av smöret och rör till en jämn kräm.
  5. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna. Bred ut krämen på pajbottnen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen så att krämen hinner sätta sig.
  6. Marängtäcke: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke.
  7. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat upp till 110 grader är det dags att börja vispa äggvitan.
  8. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter. Sänk hastigheten, tillsätt vaniljsocker och vispa tills marängen svalnat.
  9. Bred marängen över citronkrämen och bränn den lätt med en gasolbrännare.
2 kommentarer om "Lemon meringue pie – recept"
  • Tim Sollén
    Tim Sollén

    Och här har hag gått runt och trott att den hette citron och marängpaj…så dumt av mig.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Tim Sollén

      Hej,
      Kärt barn har många namn 🙂 Mvh Mitt kök-redaktionen