Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sotare – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Nyryckt strömming, stekt i lite smör redan i båten. Mer än så behövs inte. Vill du ha ett hälsoskäl innehåller varje fisk lika mycket omega-3-fett som en dyr kapsel. Sedan är det bara att bita rakt utav, som min norrländske svärfar brukade säga.

Recept: Niklas Ekstedt

Recept och bild från boken Happy Food 2.0 av Niklas Ekstedt & Henrik Ennert (Bookmark Förlag) Finns på bland annat Adlibris

Ingredienser

2 portioner
  • 12-16 hela strömmingar
  • 1 + 2 msk salt
  • 2 +2 msk ättiksprit 12%
  • 12-16 gröna sparrisar
  • 3 msk smör
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 1 msk riven pepparrot
  • 3 tsk skånsk senap

Så här gör du

  1. Klipp upp buken på strömmingen, rensa rent och skölj i kallt vatten. Lägg på papper att rinna av. Strö över 1 msk salt.
  2. Koka upp 2 liter vatten i en vid kastrull, tillsätt ättika och 2 msk salt.
  3. Knäck ett ägg i taget i ett glas. Dra av det kokande vattnet från värmen och sätt snurr på vattnet så att det rör sig runt i kastrullen.
  4. Häll i ett ägg i taget, fortsätt hålla snurr på vattnet och låt ägget koagulera.
  5. Prova om ägget är klart genom att lyfta ägget med en sked och trycka försiktigt på det. Det ska vara en krämig gula och fast vita. Lägg på papper att rinna av.
  6. Bryt av den nedersta delen på sparrisen (skala om de inte är späda).
  7. Grilla över hög värme eller stek i en torr stekpanna, 2–3 minuter per sida. Lägg åt sidan.
  8. Hetta upp en gjutjärnspanna ordentligt, ”sota” strömmingen 2–3 minuter på varje sida.
  9. Smält smöret, lägg i hackad schalottenlök, 2 tsk ättika, riven pepparrot och senap.
  10. Servera strömmingen med sparris och förlorat ägg. Droppa över smör- och senapsvinägrett.