Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sotare med dillsmör – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 16 strömmingar
  • 3 msk grovsalt

Dillsmör

  • 125 g smör, mjukt
  • 3 msk hackad dill
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar, malen

Ättiksprit

  • 2 tsk strösocker
  • 2 msk ättika

Tillbehör

  • kokt färskpotatis eller potatismos
  • citron
  • dill

Så här gör du

  1. Sotare: Rensa strömmingarna, men låt huvudet och ryggbenen vara kvar. Skölj strömmingarna och vänd dem sedan i grovt salt.
  2. Hetta upp en torr stor gjutjärnspanna, lägg i strömmingarna och halstra dem i 2 minuter på varje sida.
  3. Dillsmör: Blanda smöret med dill, citronsaft och krydda med salt och peppar.
  4. Ättiksprit: Rör ihop strösocker och ättika och droppa över sken.
  5. Servering: Servera de nyhalstrade strömmingarna tillsammans med dillsmör, kokt färskpotatis eller potatismos och citron. Stek gärna citronerna på båda sidor så blir syran mildare. Garnera med dill.