Sotad pilgrimsmussla med rågbröd, gurka & ostron

Ingredienser
4 portioner
- 8 st Pilgrimsmussla
- 4 msk Forellrom
- Färsk dill / krondill
- Hyvlad gurka
- Flingsalt
Ostronmajnonnäs:
- 2 st Ägg
- 1 tsk Dijonsenap
- 3 dl Rapsolja
- 4 st Ostronkött
- Citronjuice
- Salt
Rågbrödskrisp:
- 200 g Danskt rågbröd
- 50g g Smör
- Salt
Krondillsolja:
- 1 knippe Krondill
- 100 g Bladspenat
- 1 dl Rapsolja
- 1 msk Flädersaft koncentrat
- 1 msk Citronjuice
Så här gör du
- Sota pilgrimsmusslan i en torr, rykande het panna tills den får en fin sotad yta. Kyl ner och skiva sedan i tunna skivor.
- Ostronmajonnäs: Blanda äggula, senap och citron i en djup skål med hjälp utav en stavmixer. Tillsätt oljan. Först droppvis och sedan i en jämn stråle. Mixa ner ostronen och smaka sedan upp med salt & citronjuice.
- Rågbrödskrisp: Skiva ner brödet i mindre bitar, mixa sedan till ett ”grus”. Smält smöret. Blanda sedan gruset och smöret i en stor ugnsplåt. Rosta i ugnen på 200 grader tills det blir krispigt, rör om då och då. Salta lätt och låt svalna på ett hushållspapper eller handduk.
- Krondillsolja: Värm upp rapsoljan till ca 70 grader. Mixa oljan tillsammans med spenat och krondillen i ca 5 minuter tills klorofyllet från spenaten släpper. Oljan skall bli riktigt grön. Sila av och kyl ner. Precis innan servering kan du addera resterande ingridienser (fläder & citron ).
- Montering: Spritsa en rund ring med ostonmajonnäsen i botten på tallriken. Lägg sedan skivorna av pilgrimsmusslan ovanpå majonnäsen. Strö över lite flingsalt och lite utav krondillsoljan. Dressa upp gurkan med krondillsoljan . Lägg sedan en näve utav gurkan och täck pilgrimsmusslan. Avsluta med en matsked forellrom, dill samt rågbrödskrispet.

Du kanske även gillar
Populära recept