Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sotad pilgrimsmussla med rågbröd, gurka & ostron

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 8 st Pilgrimsmussla
  • 4 msk Forellrom
  • Färsk dill / krondill
  • Hyvlad gurka
  • Flingsalt

Ostronmajnonnäs:

  • 2 st Ägg
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 3 dl Rapsolja
  • 4 st Ostronkött
  • Citronjuice
  • Salt

Rågbrödskrisp:

  • 200 g Danskt rågbröd
  • 50g g Smör
  • Salt

Krondillsolja:

  • 1 knippe Krondill
  • 100 g Bladspenat
  • 1 dl Rapsolja
  • 1 msk Flädersaft koncentrat
  • 1 msk Citronjuice

Så här gör du

  1. Sota pilgrimsmusslan i en torr, rykande het panna tills den får en fin sotad yta. Kyl ner och skiva sedan i tunna skivor.
  2. Ostronmajonnäs: Blanda äggula, senap och citron i en djup skål med hjälp utav en stavmixer. Tillsätt oljan. Först droppvis och sedan i en jämn stråle. Mixa ner ostronen och smaka sedan upp med salt & citronjuice.
  3. Rågbrödskrisp: Skiva ner brödet i mindre bitar, mixa sedan till ett ”grus”. Smält smöret. Blanda sedan gruset och smöret i en stor ugnsplåt. Rosta i ugnen på 200 grader tills det blir krispigt, rör om då och då. Salta lätt och låt svalna på ett hushållspapper eller handduk.
  4. Krondillsolja: Värm upp rapsoljan till ca 70 grader. Mixa oljan tillsammans med spenat och krondillen i ca 5 minuter tills klorofyllet från spenaten släpper. Oljan skall bli riktigt grön. Sila av och kyl ner. Precis innan servering kan du addera resterande ingridienser (fläder & citron ).
  5. Montering: Spritsa en rund ring med ostonmajonnäsen i botten på tallriken. Lägg sedan skivorna av pilgrimsmusslan ovanpå majonnäsen. Strö över lite flingsalt och lite utav krondillsoljan. Dressa upp gurkan med krondillsoljan . Lägg sedan en näve utav gurkan och täck pilgrimsmusslan. Avsluta med en matsked forellrom, dill samt rågbrödskrispet.