Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Soppa på gröna ärtor och smörstekt torskrygg

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portion

Soppan

  • 400 g Gröna frysta ärtor
  • 2 st finhackad schalottenlök
  • god olivolja till stekning
  • 5 dl hönsbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde

Tillbehör

  • 600 g Torskrygg eller torskfile
  • smör till stekningen
  • salt och vitpeppar
  • 1 pkt paket bacon, à 140 g
  • Gräslök eller andra örter
  • rostat bröd eller knäckebröd

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 125 grader. Koka upp vatten och hönsbuljong. Under tiden som det kokar upp finhackar du lök och fräser i olja tills den blir mjuk.
  2. Häll ner ärtorna i buljongen och låt koka ett par minuter innan du häller av buljongen. Spara buljongen i en gryta.
  3. Lägg ärtorna och den frästa löken i en mixer och mixa till jämn smet och späd med lite buljong.
  4. Blanda ärtpuren med resten av buljongen och låt koka upp innan du silar hela soppan.
  5. Häll den silade soppan i en gryta och tillsätt grädde. Låt nu hela soppan puttra på spisen ett par minuter. Smaka ev av med salt och peppar.
  6. När soppan är klar saltar och pepprar du torsken. Hett upp en panna och i med en klick smör. Stek fisken någon minut på varje sida tills den får fin färg.
  7. Lägg fisken i en ugnssäker form. Sätt i en stektermometer och låt fisken vara i ugnen tills den når 50 grader. Har du ingen termometer låt fisken vara inne ca 10-15 minuter eller tills den känns fast i köttet.
  8. Hetta upp en stekpanna och stek baconskivorna knapriga.
  9. Häll upp den varma soppan i en tallrik, lägg upp en bit fisk och toppa med knaprig bacon och gräslök eller några örter.
  10. Servera gärna med rostad bröd eller en bit knäckebröd.