Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Soppa med kyckling-frikadeller

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kycklingskrov
  • vatten så att det täcker, cirka 1 liter
  • 1 grovt hackad selleristjälk
  • 1 grovt hackad gullök
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 grovt hackad morot
  • Frikadeller:
  • 300 gr kycklingfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm timjan
  • 1/2 krm salt
  • svartpeppar
  • 10 cocktailtomater, delade
  • strimlad zucchini, använd osthyveln

DINKELGRISSINI MED ROSMARIN

  • 50 g jäst
  • 1 1/2 dl ljummet vatten (att röra ut jästen i)
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl stenmalet dinkelmjöl
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk torkad rosmarin

Så här gör du

  1. Börja med buljongen: Använd gärna tryckkokare, det sparar en timmes koktid. Lägg alla ingredienser i kastrullen, häll på vatten så att det täcker och låt stå och puttra på spisen i en timme med tryckkokare, två timmar med vanlig kastrull med lock. Häll igenom en sil och smaka av buljongen, eventuellt kan man koka ihop den några minuter till för att få lite starkare smak.
  2. Frikadeller: Blötlägg ströbrödet i mjölken. Blanda samman färsen (kör kycklingen som blivit över i matberedaren med knivtillsats eller mal i köttkvarn) med ägget och ströbrödet, timjan, salt och svartpeppar.
  3. Klicka ut färsen på en tallrik med hjälp av en matsked. Formar små bollar med blöta händer och koka dem direkt i buljongen, lägg i försiktigt så att det inte stänker på dig. Låt frikadellerna sjuda i 15 minuter, lägg i tomathalvorna och zucchinistrimlorna. Låt sjuda upp och servera i skål med riven ost och dinkelgrissini, se recept nedan.
  4. Blanda jästen med ljummet vatten, socker och vetemjöl i en liten skål. Lägg på lock och ställ på dragfri, varm plats i 45 minuter.
  5. Måtta upp dinkelmjölet i matberedaren med degkrokar, tillsätt grunddegen och arbeta samman minst fem minuter. Strö över saltet och honungen och arbeta ihop ytterligare fem minuter med oljan och resten av vattnet. Degen blir hård, lite pastaliknande, tryck ihop den med händerna och låt vila överplastat i 45 minuter.
  6. Kavla ut till en stor platta, strö över rosmarin och kavla igen och sporra ut grissini. Lägg på inoljat ugnsark och låt jäsa i 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med vatten och baka av längst ned i ugnen i 12-15 minuter tills de fått färg.