Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommartårta med rabarber & jordgubbar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

15 portion

Marängbotten

  • 140 g äggvita
  • 270 g socker
  • 1 krm ättika
  • 5 g maizena

Rabarbercurd

  • 200 g rabarber
  • 95 g socker
  • 1 st citron
  • 2 st ägg
  • 1 tsk maizena
  • 1 krm rabarberessens (kan uteslutas)
  • 25 g smör

Rabarbergrädde

  • 250 g rabarbercurd
  • 3 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Marängbotten: Rita en cirkel på ca 25cm i diameter på ett bakpapper. Sätt ugnen på 150 grader Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret & ättikan. Vispa tills du fått en fast blank maräng. Sikta ner maizenan & vänd runt så att den fördelas jämnt i smeten. Smeta ut marängen på bakpappret i cirkeln & grädda i ca 15 min. Sänk värmen till 100 grader & grädda i ca 30 min till. Stäng sedan av ugnen & låt stå i 5-10 min innan du tar ut den.
  2. Rabarbercurd: Skär rabarbern i mindre bitar & koka den i ca 5 min med citronsaft & socker. Mixa till en puré & slå över i en kastrull. Vispa samman ägg & maizena & essens, tillsätt under lättsam vispning ner i rabarberpurén. Lägg i smöret skuret i bitar & låt koka upp. Låt småputtra i några minuter tills curden tjocknat. Häll över i en burk & låt gärna svalna innan du ställer in den i kylen. Dessa 2 momenten kan med fördel göras dagen innan!
  3. Rabarbergrädde: Vispa samman curd & grädde till lagom fast konsistens. Bred grädden över marängen & lägg på färska jordgubbar (ca 500g). Ta en bit vit choklad & hyvla med potatisskalaren direkt på tårtan. Nu är detta underbara bakverk klart för att avnjutas!