Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkel sommartårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Mandelkaka

  • 400 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 165 g ägg (3 ägg)
  • 30 g äggula (2 äggulor)
  • rivet skal från 1 tvättad citron
  • mandelspån att strö i formen

Vanlijkräm med grädde

  • 60 g äggula (4 äggulor)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 25 g majsena majsstärkelse (½ dl)
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk, 3 % (2 ½ dl)
  • 20 g osaltat smör
  • 100 g vispgrädde (1 dl)

Topping

  • cirka 500 g färska bär, en sort eller blandade (jordgubbar, hallon, blåbär, röda vinbär, björnbär)
  • citronmelissblad

Så här gör du

  1. Mandelkaka: Värm ugnen till 180 grader, varmluftsfunktion. Smörj en form med avtagbar kant, 22 centimeter i diameter, med smör. Strö mandelspån längs kanten och lägg bakplåts papper i botten.
  2. Rör ihop mandelmassa och smör till en jämn smet i en bunke. Blanda ner ett ägg i taget och sedan äggulorna tills du får en slät mazarinmassa. Rör ner citronskalet och häll smeten i formen. Bred ut den jämnt och fint med en slickepott och grädda i ugnen i 25–30 minuter.
  3. Vaniljkräm: Rör ihop äggulor, strösocker och majsena i en skål. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i kastrullen. Koka upp under omrörning.
  4. Vispa ner den varma mjölken i skålen och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Koka upp blandningen under omrörning tills den tjocknat till en kräm. Sänk värmen och koka i ytterligare 2 minuter.
  5. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret smält. Plocka upp vaniljstången. Täck krämen med plastfolie så att folien ligger emot krämens yta. Låt svalna helt i kylen. Vispa grädden till en ganska fast konsistens och blanda sedan noggrant ner den i den kalla vaniljkrämen.
  6. Bred ut vaniljkrämen över mandelkakan och toppa med bär och citronmelissblad.