Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommarminestrone med spetskål & linser

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 morot
  • 4 potatisar
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 spetskål
  • 4 plommontomater
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 glas vitt vin
  • 1 nypa chiliflagor
  • 2 dl röda linser
  • eventuellt 2 dl arborioris
  • vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • cirka 200 g spenat
  • 2 dl finriven parmesan
  • olivolja att ringla över
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna.
  2. Skala och skär morot och potatis i små bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skär spetskålen i korta strimlor. Tärna tomaterna grovt.
  3. Värm oljan och fräs löken försiktigt utan att det bryns. Tillsätt spetskål och morot. Rör om och fräs försiktigt utan att det bryns i cirka 20 minuter. Rör ner tomatpuré och låt den fräsa med lite. Slå i vinet och låt koka upp så att alkoholen ångar ur. Lägg i potatis, chiliflagor och de tärnade tomaterna.
  4. Tillsätt linser och vatten så att det täcker och koka försiktigt under lock i cirka 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillför buljongtärning om du tycker att det behövs. Om du vill ha ris i soppan så ska det koka med i cirka 20 minuter. Späd eventuellt ut med mer vatten.
  5. Rör ner spenaten precis före servering. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Pudra varje portion med parmesan och ringla över god olivolja.