Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommarljuvlig blåbärsfoccacia

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

1 långpanna, cirka 20-24 bitar
  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl råsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 12 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • 225 g blåbär, färska eller frysta
  • 4 msk pärlsocker
  • 75 g vit choklad, riven

Till garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på vatten och mjölk och låt vätskan bli 37 grader.
  3. Rör ned råsocker i degvätskan och häll vätskan över jästen. Blanda ner vaniljsocker och arbeta in lite vetemjöl i taget. Arbeta degen smidig i 4-5 minuter.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda ihop degen och forma den till en bulle. Platta till och kavla ut degen, flytta över till en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen med fingertopparna tills den täcker hela långpannan.
  5. Vispa upp ägget lätt med en gaffel, pensla degen och strö över blåbären. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills den börjar bli gyllenbrun i kanterna.
  6. Ta ut plåten och strö över den rivna chokladen. Sätt tillbaka in i ugnen i 4-5 minuter. Håll koll mot slutet så att inte chokladen blir bränd.
  7. Ta ut och låt svalna. Skär upp i bitar med en vass, tandad brödkniv. Pudra med florsocker.