Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Solhagas baguetter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

5 baguetter


Dag 1 - fördeg

  • 
2 dl vatten
  • 
200 g vetemjöl special
  • 
2 g jäst

Dag 2:


  • 800 g vetemjöl special eller liknande
  • 
4 dl vatten
  • 
120 g vetesurdeg (kan uteslutas)

  • 4 g jäst
  • 
20-25 g salt


Så här gör du

  1. Dag 1: 
Blanda ihop vatten, vetemjöl och jäst med en visp.

  2. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i cirka 15 timmar.

  3. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.

  4. Dag 2: Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3-5 minuter.

  5. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda eller bunke. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

  6. Lägg degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar, cirka 200 g. Rulla ihop bitarna till små klumpar och låt dem vila en kvart under en handduk.

  7. Platta ut klumpen lite lätt och rulla ihop den till en spänd avlång degspole, spänningen är viktig! Rulla ut till en plåtlång baguette.

  8. Mjöla en kökshandduk och lägg de färdiga baguetterna på handduken och dra upp en bit tyg mellan varje baguette så att de ger varandra stöd. Då jäser de uppåt i stället för åt sidorna.

  9. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme, eller helst i kyl över natten. De blir lättare att snitta om de är kalla.

  10. Värm ugnen till 250 grader med en plåt inne. Flytta baguetterna försiktigt när de är färdigjästa, lägg dem direkt på den förvärmda plåten. (Ännu bättre blir det om du har en baksten att baka på).

  11. Snitta några överlappande snitt i baguettens längdriktning. Sätt in dem i ugnen och spreja in rikligt med vatten samtidigt. Baka i cirka 20 minuter, öppna luckan några sekunder efter halva tiden för att släppa ut ånga. Bröden ska ha fin färg och hård skorpa när de är klara.