Logga in här

Sockerkakssemla – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 118 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka (tårta)

Sockerkaka

  • 75 g Smör (eller 3/4 dl flytande margarin)
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • vatten
  • sockerkaka
  • 3-4 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Anväder du flytande margarin kan mjölk och margarin blandas direkt ned i smeten istället.
  4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen.
  5. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. När kakan är färdig så själp upp den på en tallrik. Låt svalna.
  6. Riv mandelmassa i en bunke. Vispa grädde.
  7. Dela kakan på mitten, och lägg toppen åt sidan. Gröp ur en "kanal" i kakans undre del. Lägg delar av innanmätet med mandelmassan och blanda detta till en lagom smet med lite vatten.
  8. Vispa grädden. Fyll kanalen i kakan med mandelmassan, och spritsa på grädde. Lägg på "locket", kakans övre del, och pudra sedan på florsocker. Vill man går det bra att smaksätta sockerkakan med nymald kardemumma.