Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka med vispgrädde & färska bär

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

10 –12 bitar
  • 3 ägg
  • 2 1 ⁄2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 31 ⁄2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 citron, skalet
  • smör och ströbröd till formen

Till servering

  • 3 dl vispgrädde
  • valfria färska bär, till exempel jordgubbar, hallon och blåbär
  • florsocker att pudra över

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det blir riktigt vitt och pösigt.
  2. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt det finrivna citronskalet.
  4. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll ner smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  5. Ta ut kakan och låt svalna. Dela kakan på mitten och lägg botten- delen på ett fat. Vispa grädden fluffig och klicka ut önskad mängd över kakan. Toppa med färska bär och lägg den andra delen av sockerkakan ovanpå.
  6. Pudra med florsocker före servering.