Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka med vanilj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 16 st har redan röstat

En klassisk, mjuk sockerkaka som passar bra vid alla tillfällen. Om man vill göra en bakelse kan man lägga på sylt eller färska bär på en sockerkaksskiva, klicka på lite vispad grädde och toppa med hyvlad mandel.

Ingredienser

10 bitar
  • smör till formen
  • ströbröd till formen
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk äkta vaniljsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 1 ½–2 liter.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken, dra av kastrullen från värmen.
  4. Vispa ägg och socker till ett fluffigt, ljust skum.
  5. Sikta och blanda alla de torra ingredienserna. Varva och vispa ner vätskan och de torra ingredienserna i äggsmeten. Vispa ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 50–55 minuter.
  6. Känn med en sticka att kakan är färdig. Ta ut kakan och låt den vila några minuter i formen.
  7. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.