Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka med vallmo & apelsinskal


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 4-5 msk blå vallmofrön
  • 
150 g smör, rumsvarmt

  • 2 dl socker

  • 2 ägg

  • 3 msk färskpressad apelsinsaft


Garnering:


  • 4 msk honung

  • 4 msk socker

  • 2 msk färskpressad apelsinsaft

  • 2 vältvättade apelsiner, finnstrimlat skal + fruktkött


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med beläggning­ eller smörj och bröa en vanlig sockerkaksform­ (1,5 liter).

  2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Blanda i vallmofrön.

  3. Rör rumsvarmt smör och socker poröst med elvisp. Rör i ett ägg i taget. Häll i apelsinsaft och rör om. Rör ner mjölblandningen. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. Låt kakan svalna. Stjälp upp.

  4. Koka ihop honung, socker och apelsinsaft, sjud cirka 5 minuter. Lägg i apelsinskal, sjud tills skalen blir karamelliserade. Fördela skalen över kakan och ringla sirapen över.

  5. Skär apelsinköttet i bitar och fyll hålet i sockerkakan.