Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka med rödvinbärssirap

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

16 bitar
  • matfett och mjöl till formen
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 280 g yoghurt, cirka 3 dl
  • 270 g mjöl, cirka 4 1/2 dl
  • 2 tsk bakpulver
  • Rödvinbärssirap:
  • cirka 2-3 dl röda vinbär, rensade
  • 1-1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl honung eller socker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form som rymmer cirka 2 liter.
  2. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål eller matberedare tills det är vitt och pösigt.
  3. Tillsätt 1 ägg i taget och fortsätt vispa.
  4. Tillsätt yoghurten under vispning.
  5. Blanda bakpulver och mjöl.
  6. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
  7. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den.
  8. Blanda röda vinbär, vatten och honung i en kastrull och hetta upp. Låt blandningen sjuda under cirka 10 minuter eller tills den kokat ihop. Häll rödvinbärssirapen på toppen av kakan och låt vätskan rinna ner längs kanterna. Servera den gärna medan den fort­farande är ljummen.