Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka med citronkräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • Rivet skal av citron
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 1 dl vatten

Citronkräm

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 citron, skal och saft
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Smörj och bröa en bakform gärna kransform, ca 2 liter
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Riv skalet ner i äggpöset.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. Smält smöret, häll i vattnet och koka upp.
  4. Rör ner det i smeten. Häll genast smeten i formen.
  5. Grädda i 175 grader, på galler i nedre delen av ugnen, 35-40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
  6. Till citronkrämen vispas ägg, socker, citronsaft och rivet skal i en kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den tjocknar. Låt den svalna något. Rör ner smöret och låt krämen kallna .
  7. Vispa grädden och tillsätt den. Spritsa eller klicka den fluffiga krämen över kakan. Riv ev över lite limeskal.