Logga in här

Sockerkaka med 
blåbär & citronglasyr

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 27 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka

  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2-3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl filmjölk
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citron
  • 2 dl blåbär, färska eller frysta
  • Citronglasyr:
  • 
4 dl florsocker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 3 1/2 msk färskpressad citron

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form, cirka 2 liter.
  2. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i filmjölken, blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt citronsaft och skal.
  4. Häll hälften av smeten i formen och strö över blåbären. Häll på resten av smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
  6. Rör ihop ingredienserna till glasyren som ska vara tjock men rinnande. Ringla den över kakan och servera.