Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerflarntårta med vaniljkräm

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

10 - 12 bitar
  • 1 st sockerkakstårtbotten
  • 0,5 dl kolasås, på tub

Flarn:

  • 25 g smör
  • 2 msk socker
  • 0,25 dl ljus sirap
  • 50 g vetemjöl
  • 1 msk vodka

Kräm:

  • 4 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljextrakt, eller 2 msk vaniljsocker
  • gelatin, 4 blad
  • 3 dl vispgrädde

Till servering:

  • 1 dl vispgrädde
  • 3-4 msk kolasås, på tub
  • bär

Så här gör du

  1. Börja med flarnen. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt sockret och sirapen, sjud under omrörning tills det tjocknar, cirka 1 minut. Ta kastrullen från värmen och rör i vetemjölet och vodkan. Låt smeten kallna men inte stelna, cirka 10 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Ta smeten med mått, cirka 1 rågad tsk, och rulla till kulor. Lägg ut kulorna glest på plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen 7–8 minuter. Låt kakorna kallna och bryt i bitar.
  4. Krämen. Koka upp mjölken. Vispa ihop äggulor, socker, stärkelse och vaniljextrakt i en kastrull med släpplättbeläggning. Vispa i mjölken, lite i taget. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
  5. Blötlägg gelatinet enligt anvisning på förpackningen och låt den smälta i den varma krämen. Låt krämen svalna i rumstemperatur cirka 30 minuter. Blanda i lättvispad grädde.
  6. Lägg sockerkaksbottnen i en oljad form med löstagbara kanter. Fördela över de brutna kakorna, ringla över kolasåsen och häll över krämen. Täck med plastfilm och ställ i kyl minst 4 timmar eller över natten. Servera med en klick vispad grädde och kolasås. Garnera med bär.