Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerbullar med vanilj i långpanna

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

15 stycken
  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • ca 7 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 1 1/2 msk vaniljsocker

Till pensling

  • smält smör
  • strösocker

Så här gör du

  1. Börja med vaniljkrämen: Blanda grädde, mjöl och socker i en kastrull. Sjud blandningen sakta cirka 3 minuter. Rör då och då med en träslev. Ta kastrullen från värmen och rör ner ägget. Hetta upp krämen försiktigt igen, cirka ½ minut. Låt kallna och blanda i vaniljsocker. Ställ krämen i kylen.
  2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
  3. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en avlång fyrkant, cirka 30x50 centimeter. Skär ut rutor, cirka 9x9 centimeter.
  5. Lägg en klick vaniljkräm på varje ruta. Vik upp hörnen över fyllningen och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner i en liten långpanna, klädd med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i mitten av ugnen 15–18 minuter. Låt svalna på galler.
  8. Vid servering: Pensla bullarnas ovansida med smält smör och sikta över socker.