Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerbullar med saffran

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Det här kan vara de godaste sockerbullar du ätit! Saffransmaken ska bara anas.

Ingredienser

20 bullar
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 1 ⁄2 pkt saffran
  • 1 sockerbit
  • 1 dl strösocker
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 7-8 dl vetemjöl

Smör- och vaniljfyllning

  • 100 g smör (här är det godast med smör)
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • smält smör och strösocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull så att den är fingervarm och tillsätt den till jästen och rör.
  2. Stöt saffran och en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, socker, salt, smör delat i bitar, äggulor och det mesta av mjölet till jästen. Arbeta ihop till en deg. Arbeta inte degen för mycket, den ska vara lite kladdig.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
  4. Kavla ut degen till en rektangulär kaka som mäter 42x30 centimeter.
  5. Dela kakan i 20 jämnstora rutor. Blanda smör, vaniljsocker och socker i en skål.
  6. Lägg en klick av smör- och vaniljfyllningen mitt på varje ruta. Knip ihop ändarna ordentligt och lägg bullen med skarven ned i en pappersform. Ställ bullarna på en plåt.
  7. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.
  9. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.