Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smulpaj med blandade bär

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Vill du så kan du förstås även göra pajen på bara en sorts bär. Servera pajen ljummen, gärna tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.

Recept hämtat ur Roy Fares bok ”Cake Hero” (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

8 bitar

Smuldeg

  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 45 g strösocker (½ dl)
  • 3 g salt (½ tsk)
  • 100 g rumsvarmt smör

Fyllning

  • 250 g färska hallon
  • 250 g färska blåbär
  • 500 g färska jordgubbar
  • saften från 1 citron
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 12 g maizena majsstärkelse (1 msk)

Så här gör du

  1. Smuldeg: Värm ugnen till 200 grader, varmluftsfunktion. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och salt i en bunke. Dela smöret i bitar, lägg dem i bunken och nyp ihop alltsammans till en smulig deg med fingertopparna. Eller använd en matberedare.
  2. Fyllning: Skölj hallon och blåbär och lägg dem i en bunke. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Lägg dem i bunken och ringla över citronsaften.
  3. Blanda strösocker och maizena i en skål och strö blandningen över bären. Blanda runt och häll bären i en pajform, 24 centimeter i diameter. Jämna till ytan och strö sedan över smuldegen.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter, eller tills den har fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna lite.