Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smörgåstårta med varmrökt lax och krabba

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 portioner
  • 8 skivor landgångsbröd

Laxfyllning:

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 250 g varmrökt lax
  • 1/2 grovrivet äpple
  • 2 msk finriven pepparrot
  • 2 msk skivad gräslök
  • salt, peppar

Krabbfyllning

  • 2 burkar salladskrabba, à 170 g
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk chilisås
  • salt, peppar

Till garnering

  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g färskost
  • 1/2 ekologisk eller väl tvättad citron, rivet skal
  • salt, peppar
  • ruccolasallat
  • 18 skivor tvärskuren kallrökt lax
  • citronskivor
  • 1/2 urkärnad tärnad gurka
  • 1/2 knippe tunnskivade rädisor

Så här gör du

  1. Skär brödskivorna kantfria. Lägg 2 ½ brödskivor intill varandra till en kvadrat på ett fat. Putsa till kanterna, så det stämmer.
  2. Laxfyllning: Blanda samman yoghurt, majonnäs, varmrökt lax, äpple, pepparrot och gräslök till en krämig röra. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen på brödlagret. Toppa med 2 ½ brödskivor tvärs över det första lagret.
  3. Krabbfyllning: Öppna och häll av vätskan ur burkarna med salladskrabba. Blanda samman yoghurt, majonnäs, vitlök, chilisås och blanda ner krabbköttet. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på andra lagret bröd. Täck med ett sista lager bröd.
  4. Vispa crème fraichen hårt och blanda med färskost, rivet citronskal och salt. Bred blandningen över och runt kanterna på tårtan. Så långt kan du förbereda. Täck med plastfolie och låt stå 6 timmar i kylen, innan tårtan garneras. Garnera med ruccolasallat runt kanten. Forma och lägg laxrosor och halva citronskivor vid kanten, tärnad gurka och ruccolasallat i mitten och skivade rädisor mitt emellan.