Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smörgåstårta med skinka och leverpastej – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 386 st har redan röstat

Smörgåstårta är en älskad svensk favoriträtt, som vi gärna bjuder på vid festliga tillfällen. Här är en klassisk smörgåstårta med två lager fyllning till skolavslutningen, midsommarafton eller festen.

Fylld med läckerheter som skinka, grädde och garnerad med färsk gurka och vindruvor. Ett tips för att få smörgåstårtan extra saftig är att låta den stå minst ett dygn innan servering. Då blir den extra god!

Ingredienser

12 portioner
  • 24 vitt bröd

Fyllning 1

  • 200 g skinka t ex bogskinka i tunna skivor
  • 2 dl gräddfil
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl finhackad persilja
  • salt och peppar

Fyllning 2

  • 200 g bredbar leverpastej
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl finhackad smörgåsgurka

Garnering

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 gurka

Topping

  • 200 g skinka tex bogskinka i tunna skivor
  • 200 g ostskivor
  • 100 g vindruvor
  • machésallad

Så här gör du

  1. Börja med fyllningarna. Skär skinkan i små bitar. Blanda skinka, gräddfil, majonnäs, persilja, salt och peppar till en röra.
  2. Blanda leverpastej, vispgrädde och smörgåsgurka i en bunke.
  3. Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg 2 brödskivor på bredden och 3 skivor på längden på en bricka. Bred på hälften av fyllning 1 och täck med brödskivor. Lägg gärna brödskivorna så att de täcker skarvarna i det undre brödlagret, på så vis håller smörgåstårtan ihop bättre.
  4. Bred på fyllning 2 och täck med ett lager brödskivor. Bred på resten av fyllning 1.
  5. Täck med de återstående brödskivorna. Blanda majonnäs och gräddfil till en röra och bred den över hela smörgåstårtan.
  6. Garnera med skinka formade som rosor, rullade ostskivor, halverade vindruvor och machésallad.
  7. Skär gurkan i tunna skivor och garnera med dem runt tårtan.