Smörgåstårta med skinka och leverpastej – recept

Foto: Åsa Dahlgren
Ingredienser
12 portioner
- 24 vitt bröd
Fyllning 1
- 200 g skinka t ex bogskinka i tunna skivor
- 2 dl gräddfil
- 1 1/2 dl majonnäs
- 1 dl finhackad persilja
- salt och peppar
Fyllning 2
- 200 g bredbar leverpastej
- 3/4 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl finhackad smörgåsgurka
Garnering
- 2 dl majonnäs
- 2 dl gräddfil
- 1 gurka
Topping
- 200 g skinka tex bogskinka i tunna skivor
- 200 g ostskivor
- 100 g vindruvor
- machésallad
Så här gör du
- Börja med fyllningarna. Skär skinkan i små bitar. Blanda skinka, gräddfil, majonnäs, persilja, salt och peppar till en röra.
- Blanda leverpastej, vispgrädde och smörgåsgurka i en bunke.
- Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg 2 brödskivor på bredden och 3 skivor på längden på en bricka. Bred på hälften av fyllning 1 och täck med brödskivor. Lägg gärna brödskivorna så att de täcker skarvarna i det undre brödlagret, på så vis håller smörgåstårtan ihop bättre.
- Bred på fyllning 2 och täck med ett lager brödskivor. Bred på resten av fyllning 1.
- Täck med de återstående brödskivorna. Blanda majonnäs och gräddfil till en röra och bred den över hela smörgåstårtan.
- Garnera med skinka formade som rosor, rullade ostskivor, halverade vindruvor och machésallad.
- Skär gurkan i tunna skivor och garnera med dem runt tårtan.

Du kanske även gillar
Populära recept