Smörgåstårta från italien med salami & pinjenötter

Foto: Åsa Dahlgren
Ingredienser
12 bitar
- 1 ganska stort lantbröd eller surdegsbröd, cirka 20 × 35 centimeter
Tomat- & pinjenötsfyllning
- 150 g soltorkade tomater, avrunna
- 6 dl turkisk yoghurt
- 100 g pinjenötter
- 1 citron, finrivet skal
- salt och peppar
Oliv- & Philadelphiafyllning
- 150 g Philadelphiaost
- 100 g gröna oliver med pimiento, avrunna
- salt och peppar
Till garnering
- 200 g salamiskivor
- 1/2 burk marinerade kronärtskockor
- 100 g gröna oliver, avrunna
- 2 msk pinjenötter
- bladpersilja eller annan ört
Så här gör du
- Skär tomaterna i riktigt små bitar och blanda dem med turkisk yoghurt, pinjenötter, citronskal, salt och peppar i en bunke.
- Mixa Philadelphiaost och gröna oliver i en annan bunke med höga kanter. Använd en stavmixer eller en matberedare. Salta och peppra.
- Skär bort den hårda bottnen på brödet, det ska inte användas. Dela resten av brödet på längden så att det blir 3 ganska tunna bottnar. Den översta skorpan av brödet kommer du inte heller att använda.
- Lägg den nedre bottnen på en bricka. Bred på knappt 2/3 av tomat- och pinjenötsfyllningen.
- Täck med en botten till och bred på oliv- och Philadelphiafyllningen. Avsluta med den sista botten och resten av tomat- och pinjenötsfyllningen.
- Gör rullar av salamin och lägg dem ovanpå tillsammans med avrunna kronärtskockor, oliver och pinjenötter. Avsluta med att lägga på bladpersilja eller annan ört.

Du kanske även gillar