Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smördegsinbakat äpple

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 4 äpplen

  • 4 frysta smördegsplattor

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 msk smör

  • 3-4 msk hackade hasselnötter eller sötmandel

  • 1 msk råsocker

  • 1/2 tsk kanel eller kardemumma
(kallt vatten)

  • 3 msk strösocker


Till servering:


  • vaniljsås eller glass


Så här gör du

  1. Lägg ut smördegsplattorna på en mjölad skärbräda och låt dem ligga rumstemperatur i cirka 20 minuter.

  2. Smält smör och blanda med nötter, råsocker och kanel. Skär bort blomfästena på äpplena. Kärna ur med sked så att äpplena blir hela i botten. Fördela nötfyllning i kärnhålen.

  3. Kavla ut smördegsplattorna till cirka 20 × 20 centimeter. Placera ett äpple i mitten på varje degplatta och tillslut degen tätt runtom. Krama smördegen runt äpplet med händer­ fuktade med kallt vatten, som en snöboll. Vänd i strösocker och placera på en liten plåt med bakplåtspapper. (Hit kan äpplena förberedas och förvaras i kylskåp till gräddningen)

  4. Värm ugnen till 225 grader. Grädda äpplen i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Vänd gärna äpplena 2-3 gånger under tiden så att de blir vackert guldbruna runtom. Servera med vaniljsås eller glass.