Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smarriga karamellbullar – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 65 st har redan röstat

Ingredienser

40 stycken
  • 50 g jäst för två söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 150 g rumstempererat smör
  • 14 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g rumstempererat smör
  • 150 g karamelliserad, kondenserad mjölk
  • 1/2 dl ströbröd

Till pensling:

  • 1-2 ägg

Till garnering:

  • färgat strössel

Så här gör du

  1. Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Tillsätt salt, ljust muscovadosocker, strösocker, kardemumma, salt, smör i klickar och mjöl. Arbeta degen länge i köksmaskinen tills den blir blank och smidig, cirka 10 minuter. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  2. Fyllning: Blanda samman smör, karamelliserad mjölk och ströbröd i en skål. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta, cirka 30 × 40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik ihop på bredden. Tryck till med kavlen och kavla längderna, så att de blir cirka 25 cm breda.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär 2 cm breda bitar och vira dem runt två fingrar ett par varv och avsluta med ett varv tvärs över och lägg änden under bullen. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, max 12 stycken per plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över färgat strössel.
  6. Grädda bullarna i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.