Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Små saffransbullar med mandelfyllning

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Ingredienser

40 bullar
  • 2 paket saffran (1g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 paket jäst (50 g)
  • 175 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • cirka 17 dl vetemjöl

Mandelfyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 nypa salt
  • Till pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker
  • 1/2 dl hackad mandel

Så här gör du

  1. Stöt saffran och salt i en mortel.
  2. Finfördela jästen i en stor bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran, socker och mjölk. Låt blandningen bli 37 grader. Vispa ägget lätt och tillsätt det.
  4. Blanda ut jästen och saltet i lite av degvätskan. Häll över resterande degvätska. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och jäs under kökshandduk i 40 minuter.
  5. Riv mandelmassan på rivjärnet och blanda med smör och lite salt.
  6. Forma saffransdegen till runda små bullar och tryck ett djupt hål i varje bulle. Fyll bullen med mandelblandningen.
  7. Låt bullarna jäsa, under kökshandduk, i cirka 20 minuter på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel.
  9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.