Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Slottsstek med gräddsås – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

En klassisk söndagsstek – recept på slottsstek med gräddsås och pressgurka.

Ingredienser

8 portioner
  • 1,3 kg fransyska av nötkött
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 3 anjovisfiléer
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk kalvfond
  • 1/2 msk ättiksprit
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 1/2 dl vatten

Sås

  • 4 dl silad sky
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • salt och peppar

Pressgurka 6 portioner

  • 1 gurka
  • 1 1/2 msk ättiksprit, 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk vatten
  • 2 msk hackad persilja

Till servering

  • pressgurka
  • kokt potatis
  • svartvinbärsgelé

Så här gör du

  1. Om inte köttet är nätat, bind upp köttet med bindgarn för en jämn form. Bryn köttet runt om i en gjutjärnsgryta med smör. Salta och strö över svartpeppar.
  2. Skala och dela löken i klyftor och morötter i bitar. Tillsätt lök, morötter, ansjovis, sirap, kalvfond, ättiksprit, kryddpepparkorn och lagerblad.
  3. Tillsätt vatten och bräsera köttet under lock drygt en timme tills innertemperaturen är 70 grader. Ta upp köttet och låt det vila insvept i smörpapper.
  4. Sila skyn. Blanda med kalvfond och koka upp. Tillsätt grädde och gelé. Vispa vetemjölet med lite vatten och häll ner redningen under omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta bort nätet på steken. Skär köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med såsen, pressgurka, kokt potatis, morötter och sockerärtor och vinbärsgelé.
  6. Pressgurka: Skiva gurkan tunt. Blanda ättiksprit, socker, salt och vatten i en glasburk med lock. Skaka om. Blanda ner gurka och persiljan. Ställ kallt minst 6 timmar.