Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skurna pepparkakor – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat

Fantastiskt gott recept på skurna pepparkakor med mandel. Själva degen går fort att röra ihop sedan behöver den bara vila i kylen över natten. Ett enkelt sätt att få många tunna, knapriga pepparkakor. Perfekt till julfikat.

Ingredienser

100 stycken
  • 7 1/2 dl vetemjöl, (cirka 450 g)
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 msk mald kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelspån
  • 200 g smör
  • 1 dl ljus ekologisk sirap
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker

Så här gör du

  1. Blanda vetemjölet med bikarbonat, kryddor och mandelspån i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och sockersorterna. Låt svalna. Häll smörblandningen över mjölblandningen och blanda ihop den till en deg.
  2. Ta upp degen på bakbordet och knåda den ordentligt med lite extra mjöl. Ta så lite mjöl som möjligt för att få spröda pepparkakor. Degen stelnar i kylen.
  3. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en rulle. Platta till rullarna, så att de blir rektangulära. Vira in dem i plastfolie och lägg dem i kylen 12 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva rullarna tunt med vass kniv, cirka 3 millimeter tjocka skivor. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen, cirka 5 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
  5. Förvara kakorna i tättslutande burk. De går även bra att frysa.