Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Källarfranska – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 43 st har redan röstat

Ingredienser

24 stycken
  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vetekli
  • 12 –13 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smält smöret och häll i mjölken, värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Blanda i salt, socker och vetekli.
  2. Arbeta in lite vetemjöl i taget. Arbeta degen smidig i några minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i två bitar. Forma varje bit till en längd, cirka 4-5 centimeter tjock. Skär (kubba) upp bitar, cirka 3 centimeter breda och cirka 24 stycken. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper och lägg över bakdukar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter. Låt bröden svalna på galler, lägg på en bakduk.