Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skördegryta med rostade grönsaker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 röd eller gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 fänkål
  • 250 g tomater, gärna olika sorter
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 litet knippe timjan
  • salt, peppar
  • 5 dl grönsaksbuljong, hemlagad eller på tärning
  • 1 dl vitt vin

Till servering

  • delioliver
  • gott bröd

Delioliver

  • 5 dl oliver i sin lag, gärna blandade sorter
  • 3 dl olivolja
  • 2-3 msk Herbes de Provence eller 2-3 msk torkad basilika, timjan och oregano
  • 1 tsk chiliflingor eller 1 torkad chilipeppar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1/2 citron, strimlat skal av
  • salt, peppar
  • 1 kvist rosmarin
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Gör oliverna: 1. Ta upp oliverna ur lagen och skölj dem under rinnande vatten i ett durkslag. Klappa oliverna torra med hushållspapper. 2. Blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner oliverna och lägg i rosmarinkvisten. Täck med plastfilm och ställ kallt vatten över natten. 3. Häll de marinerade oliverna tillsammans med marinaden i en rengjord burk och förlust.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skala och skär löken i bitar. Skala vitlöken.
  4. Skär aubergine och zucchini i skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skär stora tomater i bitar, nagga cocktailtomater med en gaffel.
  5. Blanda grönsakerna med oljan och timjankvistarna på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
  6. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen ca 20 minuter, rör om 2–3 gånger under tiden.
  7. Lägg över grönsakerna i en gryta som tål ugnsvärme. Koka upp buljong och vin och häll i grytan.
  8. Sänk ugnstemperaturen till 175°.