Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skomakarlåda – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 109 st har redan röstat

Testa att laga mästerkocken Tommy Myllymäkis egen variant av skomakarlåda! En klassisk rätt som älskas av alla som gillar husmanskost. Enkel att laga och ett recept du kommer lägga till dina favoriter.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g potatis, skalad till mos
  • 200 g smör
  • 3/4 dl grädde
  • 3/4 dl mjölk
  • 4 fina bitar biff
  • 1 purjolök
  • 200 g rökt sidfläsk i bit

Rödvinssås

  • 2 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 4 kvistar timjan
  • 3 dl kalvfond
  • maizena redning
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Börja med rödvinssåsen, skiva löken tunt och stek mjuk i matolja.
  2. Tillsätt svålen från sidfläsket som ger smak till såsen men lyfts ur innan servering.
  3. Tillsätt några kvistar timjan och rödvin. Låt såsen reducera till hälften. Slå på fonden. Låt sedan såsen koka ner till hälften på låg värme.
  4. Koka potatisen mjuk, krossa den och blanda med smör, mjölk och grädde medan potatisen är varm. Vispa upp till ett fluffigt potatismos.
  5. Skär ner sidfläsket till små kuber och strimla purjolöken fint.
  6. Salta och peppra köttet, stek sedan i olja och smör, cirka 2-4 minuter per sida. Låt köttet vila innan servering, stek då sidfläsk och purjolöken krispigt.
  7. Servera med potatismos i botten, fortsätt med köttbiten, toppa med sås och stekt sidfläsk och purjolök.
1 kommentar om "Skomakarlåda – recept"
  • bibo
    bibo

    När kan man tillsätt ”maizena redning” i såsen? Och hur mycket??