Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skomakarlåda – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 60 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 skivor utskuren biff eller entrecôte à 150 g
  • 1 paket bacon, 140 g
  • 1 liten purjolök
  • smör till stekning
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 2 dl rött vin
  • 1 1/2 msk kalvfond

Potatismos

  • 12 potatisar av mjölig sort
  • ca 2 dl mjölk
  • ca 2 msk smör
  • 1 krm malen muskot
  • salt
  • nymald peppar

Så här gör du

  1. Börja med potatismoset. Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken. Blanda moset med varm mjölk och smör och vispa det fluffigt. Smaka av med muskot, salt och peppar.
  2. Strimla baconen. Skölj och strimla purjolöken. Fräs bacon och purjolök i en liten klick smör. Ta upp och håll varmt.
  3. Stek köttet hastigt i smör till önskvärd temperatur. Salta och peppra. Lyft upp och varmhåll köttet.
  4. Vispa ur pannan med vin och fond. Koka ihop någon minut. Ta från värmen och vispa i 1 ½–2 msk smör.
  5. Lägg upp mos och kött. Ringla över lite sky och toppa med bacon– och lökfräs.