Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skinkgratäng med sparris på örtquinoabädd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl vit quinoa
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 dl hackade blandade örter, citronmeliss, basilika, timjan
  • 400 g grön sparris, färsk eller fryst
  • 120 g skivad rökt skinka

Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten +1 msk kycklingfond
  • salt, peppar
  • 2 dl riven lagrad ost

Till garnering

  • örter

Till servering

  • sallad

Så här gör du

  1. Koka quinoan i grönsaksbuljong enligt anvisningar på förpackningen. Sila av. Blanda quinoan med hackade örter. Bred ut den i en smord ugnsfast form. Bryt av sparrisstjälkarna vid den torra nedersta delen. Eller använd fryst sparris. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Spola av dem i kallt vatten.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Linda en skinkskiva runt 3–4 sparrisstjälkar vardera och lägg ovanpå quinoan. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med matlagningsgrädde, vatten och kycklingfond. Låt såsen sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt riven ost och rör om. Bred såsen över sparrisrullarna. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 15 minuter. Garnera med örter. Servera med sallad.