Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skårat hasselnötsbröd

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

1 stort bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 3 dl hasselnötsmjöl
  • 3 dl hasselnötter
  • ½ dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och blanda i hasselnötsmjöl, hasselnötter, olja och salt.
  2. Arbeta in vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig i 4-5 minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, forma degen till en stor, rund bulle. Lägg över bullen på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Skåra brödet med vass kniv så att det får ett snyggt mönster.
  6. Spreja in lite vatten i ugnen med en blomspruta så att det bildas ånga. Sätt in plåten direkt och grädda i 5 minuter på 250 graders värme. Sänk sedan värmen till 200 grader och fortsätt grädda i ytterligare cirka 30-35 minuter. Flytta eventuellt ner till falsen längst ner de sista minuterna eller lägg över aluminiumfolie.
  7. Låt brödet svalna på ett galler.