Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skånsk kalops

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ur Pluras kokbok “Pluras bästa – kärleken till maten”. Den svenska varianten av boeuf bourguignon. Sagolikt gott om den görs rätt, vilket ofta inte är fallet. Så här gör ni en lysande kalops.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 kg högrev eller märgpipa
  • 2 morötter
  • 4 gula lökar
  • salt
  • vitpeppar från kvarn eller mortel
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 msk vetemjöl
  • smör
  • Cirka 5 dl vatten
  • 3 ansjovisfiléer

Så här gör du

  1. Skär köttet i 3 cm stora bitar, salta och peppra med kvarnen. Skala och skiva morötterna. Lökarna skalas och skärs i klyftor.
  2. Bryn köttet och grönsakerna i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull, lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Pudra över vetemjölet och rör om någon minut, tillsätt vatten så att det knappt täcker köttet.
  3. Koka upp och låt stå på svag värme i cirka 2 timmar, tills köttet nästan faller isär. Man får passa köttet lite mot slutet om man vill ha det perfekt.
  4. Tillsätt ansjovisfiléerna och rör om försiktigt. Smaka av, kanske behövs mer salt och peppar.
  5. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Du kanske även gillar