Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skaldjurslasagne

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner,
  • ugn 190 grader
  • 8 blad fullkornslasagne
  • 500 g rökt torsk
  • 6 dl mjölk
  • 1 msk citronjuice
  • 8 pepparkorn
  • 2 lagerblad
  • några kvistar persilja
  • 1 1/4 dl riven cheddarost
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • salt & peppar
  • några oskalade räkor till garnering (kan uteslutas)

Sås

  • 60 g smör
  • 1 stor skivad lök
  • 1 urkärnad och hackad grön paprika
  • 1 liten zucchini
  • 1 1/4 dl mjöl
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 1/2 dl grädde
  • 125 g skalade räkor
  • 1 1/4 dl riven cheddarost

Så här gör du

  1. Koka lasagneplattorna i en stor gryta med saltat vatten tills de är nästan klara. Låt rinna av och lägg åt sidan.
  2. Lägg fisk, mjölk, citronsaft, pepparkorn, lagerblad och persilja i en stekpanna och koka upp. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Tag upp fisken och avlägsna eventuella ben eller skinnrester. Dela upp köttet i skivor. Sila och ta tillvara fiskspadet.
  4. Smält smöret i en stekpanna och stek lök, paprika och zucchini i 2-3 minuter. Blanda i mjölet och stek i ytterligare 1 minut. Tillsätt sakta fiskspadet, rör sedan ner vin, grädde och räkor. Låt sjuda i 2 minuter. Tag av pannan från spisen, tillsätt osten och krydda.
  5. Smörj en ugnsfast form. Häll i en fjärdedel av såsen och sprid ut den i formen. Täck såsen med 3 lasagneblad. Häll på ytterligare en fjärdedel av såsen. Lägg ut fisken ovanpå och täck med hälften av såsen. Avsluta med ett lager lasagne och resten av såsen. Strö cheddar- och parmesanost över.
  6. Gratinera i ugn i 25 minuter eller tills ytan är gyllene och bubblar. Garnera med ett par oskalade räkor om så önskas.