Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skaldjur- & Vit sparrisrosotto

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 portion
  • 2,5 dl arborioris eller annat risottoris
  • 1,5 dl vittvin
  • 1 st stor charlottenlök
  • 9 dl kycklingbuljong
  • 2 st vit sparris
  • 1 st citron
  • 20 st blåmusslor
  • 4 st pilgrimsmusslor
  • 15 st färska räkor
  • 15 st rökta räkor
  • olivolja
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl Vermouth
  • 1 kruka gräslök
  • 2 dl riven parmesan

Så här gör du

  1. Förbereda: - Skala räkor och spara skalen. - Kolla så musslorna lever, kasta bort dåliga musslor som inte stänger sig. - Hacka charlottenlöken fint - Torka pilgrimsmusslorna med papper om de är blöta. - Skala sparrisen från nedanför knoppen och ner till roten. Skär sparrisen på hälften och tärna ner den tjocka delen och spara till slutet av risotton. Ta en osthyvel eller potatisskalare och skala tunna strimlor av den återstående delen. Lägg i en bunke med is och vatten så att det precis täcker sparrisen och pressa hela citronen i vattnen.
  2. Rosotto: Gör Kycklingbuljongen i en kastrull (funkar med tärningar). Låt stå på svag värme. Häll 3 msk olivolja i en ny kastrull och lägg i löken. Löken skall inte få färg utan svettas i 2 min. Lägg därefter i riset och rör på medelvärme i 3 min tills riset blivigt lite glansigt. Tillsätt vinet och låt alkoholen koka bort i 3 min. Sänk temperaturen till låg, typ 3 av 10. Tillsätt 1dl buljong, rör runt och lägg på locket på hälften av kastrullen. Rör i riset då och då. När riset behöver mer vättska slår du på ca 1dl till och rör runt, på med lock till hälften och rör då och då. Upprepa processen och smaka då och då. När riset är mjukt men har en liten kärna så är det klart. Häll i den hackade sparrisen och parmesanen. Smaka av med salt. Blir risotton för stabbig kan du späda med lite buljong. Lägg i smöret och lägg på locket och ställ åt sidan till servering. (Bör ätas inom 10 min)
  3. Skaldjursjuice: Medan risotton puttrar tar du en ny kastrull och häller i 2 msk olivolja. När oljan blivigt het lägger du i alla räkskal. Fräs i 5 min och rör då och då. När skalen blivigt lite rostade slår du på vermouth och tänder på för att flambera skalen lite. (OBS stå ej under fläkten när du gör detta och akta ögonbrynen!) Låt vätskan reduceras till hälften och sila därefter bort skalen. Häll tillbaka väskan i kastrullen och späd på med 1 dl av kycklingbuljongen. Smaka av och låt reducera ytterliga så ca 1,5dl återstår.
  4. Innan servering: Lägg ner musslorna i skaldjursjuicen och ös dem med vätskan tills de öppnas ca 3 min. Släng de som inte öppnas. Ta ur musslorna och plocka ur köttet ur skalet. Spara 2st till garnering. Häll olivolja i en panna och stek pilgruimsmusslorna på högsta värmen i ca 1 min på varje sida. Ta upp sparrisen och lägg på lite papper.
  5. Servering: Rör i risotton och späd med lite mer ost eller buljong beroende på om den är för rinnig eller för stabbig. Lägg upp risotton på tallriken toppa med vit sparris, räkor, musslor och pilgrimsmussla, slå på juicenoch toppa med hackad gräslök.