Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sjötunga walewska

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 80 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g sjötunga
  • Smör till formen
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 2 äggulor
  • 1/2 msk ströbröd
  • 1/2 tsk paprikapulver

Gratängsås

  • 100 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 3-4 dl fiskspad
  • 1-2 dl grädde
  • 2 äggulor
  • Salt och nymalen vitpeppar

Till garnering och servering

  • 1 hummer, kräftstjärtar eller stora fina räkor
  • Jungfrusallad eller grönsallad

Så här gör du

  1. Börja med potatismoset. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vispa moset slätt, gärna med elvisp. Tillsätt mjölken under vispning. Smaka av med smör, salt och peppar. Låt svalna något. Rör ner äggulorna.
  2. Lägg fisken på ett smort ugnsfast fat och häll på vinet och fiskbuljong så att det nästan täcker fisken. Täck fatet med folie och koka fisken i ugn på 200° i ca 13-15 minuter. Häll försiktigt av fiskspadet ner i en kastrull. Smaka av och låt det koka ihop i 5 minuter utan lock.
  3. Smält 3 msk av smöret i en kastrull till såsen. Vispa ner mjölet och späd med fiskspad. Tillsätt grädden och koka ihop såsen i 3 minuter. Låt den svalna något och tillsätt äggulorna under kraftig omrörning. Klicka ner resten av smöret under fortsatt omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Slå såsen över fisken och spritsa eller klicka ut potatismoset runtom. Blanda samman ströbröd med paprikapulver och strö ut det över moset. Gratinera i ugn på 250° i ca 10 minuter tills rätten fått vacker färg. Garnera med hummerbitar och servera med lite grönsallad. Champagne eller ett mycket torrt vitt vin passar bra till.