Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sjömansgryta – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 326 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g nötfärs
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1/2 litet vitkålshuvud (350–400 g)
  • 1/2 kg potatis, gärna delikatesspotatis
  • 2-3 morötter (cirka 200 g)
  • 100 g smör
  • 1 msk sirap
  • 2 msk soja
  • 4 dl vatten + 2 tärningar mörk oxbuljong
  • 2 dl mörk öl, gärna porter
  • 2 lagerblad
  • 3-4 kvistar timjan

Rårörda lingon:

  • 4 dl lingon
  • 1-1 1/2 dl strösocker

Snabbinlagd gurka:

  • 1 gurka
  • 1 1/2 dl vatten
  • 4 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 3-4 kvistar persilja till garnering

Till garnering:

  • 3-4 kvistar persilja

Så här gör du

  1. Rårörda lingon: Lägg lingon och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig. Det brukar ta cirka 10 minuter. Ställ åt sidan.
  2. Inlagd gurka: Skala och skiva gurkan tunt med osthyvel.
  3. Blanda samman ingredienserna till lagen. Häll den över gurkskivorna i en skål. Låt stå och gotta till sig en stund. Garnera med lite hackad persilja. Låt stå fram till servering.
  4. Grytan: Blanda färsen med salt och peppar. Forma 10 platta biffar. Ställ åt sidan.
  5. Skala och skiva lök och vitkål. Skala morötterna. Skiva potatisarna och morötterna, knappt ½ centimeter breda.
  6. Hetta upp smöret i en panna och stek lök och vitkål gyllene. Smaksätt med sirap och soja. Häll upp i en skål.
  7. Lägg färsbiffarna i den redan heta pannan och vänd dem hastigt, 3–4 sekunder på varje sida.
  8. Koka upp vatten och buljongtärningar.
  9. Varva biffar, lök- och kålblandningen med potatis- och morotsskivor i en gryta. Häll på öl och buljong. Låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt lagerblad och timjan. Låt grytan puttra i cirka 15 minuter eller tills potatisen är klar.
  10. Garnera grytan med persilja och servera med rårörda lingon och inlagd gurka.