Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sjömansgryta med köttfärs, vitkål och saltgurka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 18 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2,5 dl öl (porter)
  • 500 g nötfärs
  • 300 g vitkål
  • 600 g potatis, fast
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 2 msk hackad timjan
  • 2 msk hackad körvel
  • 3-4 dl kalvfond
  • 2 msk japansk soja
  • 1 lagerblad
  • 1 msk ljus sirap
  • 1-2 dl saltgurka (skivad)
  • salt och vitpeppar
  • bladpersilja till garnering

Så här gör du

  1. Skala potatisen och strimla ner vitkålen i centimeterstora bitar. Hacka löken och värm på en kastrull.
  2. Stek sedan lök och kål i smör och tillsätt nötfärs. Stek tills nötfärsen fått färg.
  3. Tillsätt sedan ljus sirap, soja och lagerblad.
  4. Skiva potatisen i bitar, storleken avgör hur lång tid grytan tar att koka, små bitar potatis förkortar koktiden, men risken att potatisen går sönder blir större. Halvcentimeter tjocka skivor är att föredra.
  5. Fortsätt att blanda ner potatisen och toppa med porter och kalvfond. Låt koka under lock i ca 10 minuter.
  6. Hacka timjan och körvel, samt skär saltgurkan i skivor.
  7. Tillsätt gurkan och örterna.
  8. Låt koka i ca 15 minuter tills potatisen kokat klart, om det dunstar för mycket vätska, tillsätt mer porter och fond. Servera grytan och toppa med hackad persilja.