Sjömansbiff – klassiskt recept

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
6 portioner
- 4 gula lökar
- 2 msk smör
- 1 kg fransyska eller ytterlår av nötkött
- 1/2 dl vetemjöl
- salt och peppar
- 2 msk smör
- 1 1/2 kg fast potatis
- 3 lagerblad
- 6 timjankvistar
- 3 dl vatten
- 1 mörk oxbuljongtärning
- 1 flaska lageröl, 33 cl
Till garnering
- 1 msk finhackad persilja
- timjankvistar
Till servering
- inlagd gurka, senap
Så här gör du
- Skala och skiva lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör, tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
- Skär köttet i 1/2-centimeter tjocka skivor. Dela dem på mitten. Blanda mjöl, peppar och salt i en plastpåse och lägg i köttet. Blanda och skaka om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör, cirka 1 minut på varje sida.
- Skala och skiva potatisarna med kniv eller mandolin. Varva potatis, brynt lök, brynta köttskivor, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Tillsätt vatten, buljongtärning och öl i grytan. Koka upp och sjud på låg värme under lock, eller tillaga med fördel i ugnen vid 150 grader, cirka 1 1/2 timme.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över finhackad persilja, timjankvistar och servera med inlagd gurka och senap.

Du kanske även gillar
Populära recept