Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sjömansbiff – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Sjömansbiff där skivad potatis, lök och nötkött varvas i en gryta och får sjuda med öl och buljong under lock. Servera med inlagd gurka.

Här hittar du recept på inlagd gurka

Ingredienser

6 portioner
  • 4 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 kg fransyska eller ytterlår av nötkött
  • 1/2 dl vetemjöl
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 3 lagerblad
  • 6 timjankvistar
  • 3 dl vatten
  • 1 mörk oxbuljongtärning
  • 1 flaska lageröl, 33 cl

Till garnering

  • 1 msk finhackad persilja
  • timjankvistar

Till servering

  • inlagd gurka, senap

Så här gör du

  1. Skala och skiva lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör, tills de får lite färg. Ställ åt sidan.
  2. Skär köttet i 1/2-centimeter tjocka skivor. Dela dem på mitten. Blanda mjöl, peppar och salt i en plastpåse och lägg i köttet. Blanda och skaka om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör, cirka 1 minut på varje sida.
  3. Skala och skiva potatisarna med kniv eller mandolin. Varva potatis, brynt lök, brynta köttskivor, lagerblad och timjan i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Tillsätt vatten, buljongtärning och öl i grytan. Koka upp och sjud på låg värme under lock, eller tillaga med fördel i ugnen vid 150 grader, cirka 1 1/2 timme.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över finhackad persilja, timjankvistar och servera med inlagd gurka och senap.